O meni

Zovem se Džon Rodžers. Imam 63 godina. U Crnoj Gori boravim nešto više od četernaest godina. Najprije sam radio u Britanskom Savjetu kao instruktor za nastavnike engleskog jezika, a potom, do 2008. godine, kao predavač na predmetu semantika i analiza diskursa na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. U protekle četiri godine radim za izdavačku kuću „Pearson Education“ u svojstvu honorarnog autora materijala za nastavu engleskog jezika.

Moje interesovanje za Taiji počelo je još 70-ih godina i djelimično je vezano za moju cjeloživotnu zainteresovanost za Daleki Istok, što sam naslijedio od oca.

Aktivno se bavim Taiji-om od 1992. godine, kada sam bio na magistarskim studijama u
Edinburgu. Studije kao i privremeni poslovi koje sam radio da bih finansirao studije,
iscrpljivali su me i zdravsveno stanje mi se pogoršavalo. Jednog dana sam u supermarketu vidio oglas za časove Taiji-a. Već sam imao prilično jasnu predstavu o tome šta je Taiji, pa sam otišao na čas „da vidim kako to izgleda“. Počeo sam da odlazim redovno, dva puta sedmično, ne propuštajuči nijedan čas do odlaska iz Škotske.

Klub kojem sam se pridružio bio je ogranak Međunarodnog taoističkog Taiji društva koje je osnovao majstor Moy Lin-shin (1931-1998). Podučavali su me dvojica instruktora, koji su me uskoro podstakli da steknem akreditaciju instruktora za početnike. To sam i ostvario 1995. godine kada sam radio u Budimpešti, gdje sam osnovao mađarski ogranak taoističkog Taiji društva. U ovom društvu ostao sam do 1998. godine, kada me je posao odveo najprije u Srbiju, a onda u Crnu Goru.

U međuvremenu, moj san o odlasku u Kinu na nekoliko mjeseci da pronađem učitelja Taiji-a od koga bih učio sa zadovoljstvom, vraćao mi se sve češće. Tek sam u martu 2011.
godine uspio da ostvarim taj san.

Zatim sam otišao na sjever u Xi’ An (oblast Shaanxi) da bih učio od majstora Zhao You Bin. Imao sam privilegiju da sa njim radim intenzivne treninge „jedan na jedan“.

With Mr Zhao You Bin

Majstor Zhao You Bin je sin Zhao Bin, koji je bio stariji učenik Yang Chengfu-a. G-din Zhao je predsjednik Asocijacije Yongnian Yang Taiji Quan u gradu Xi’An i Asocijacije Yang Taiji u Hong Kongu. On često organizuje radionice u gradovima širom Kine, kao i u Japanu, Tajlandu, Koreji, Singapuru i Hong Kongu.

Xi’An May 2011

Posljednju etapu svojeg putovanja proveo sam u Hong Kongu, gdje sam učio od g-đe Jane Chow, koja je jedan od učenika gdin-a Zhao-a.

In Kowloon Park with Ms Jane Chow

Sta za mene znači Taiji?

Taiji nije nužan kao hrana i piće. Međutim, srećni smo što ne živimo u mjestu i vremenu u
kojem  je dostupnost osnovnih potrepština garancija potpune lične ispunjenosti. Naravno, kao i većina ljudi, mogao bih da živim bez muzike, na primjer. Pretpostavljam da bih isto tako mogao da živim i bez Taiji-a.

Ali da li se radi samo o preživljavanju ili življenju? Ranije sam bio srećan kad sam samo i bio u prilici da vježbam Taiji. Sada to više nije samo pitanje uživanja u vježbanju – osjećam se loše ako ne vježbam. Osjećam kao da mi nešto nedostaje, nešto nije u redu. Kao kad pođete na spavanje, a niste oprali zube.

To znači da Taiji nije samo dio moje „lične higijene“ – on je mnogo više od toga. Dugo mi je trebalo da shvatim da sam sklon da postanem napet i unervozim se, što je prijetilo da ozbiljno utiče na moj život: na moju komunikaciju sa ljudima, kako reagujem na događaje, kako se ponašam na poslu i kod kuće. Jedna od najboljih stvari kod Taiji-a, koju sam otkrio poslije nekog vremena, jeste da Taiji zahtjeva takvu koncentraciju da morate potpuno da se opustite i ostavite po strani sve druge misli, male i velike brige. Dok vježbate Taiji ne možete biti na dva mjesta u isto vrijeme, samo tu i sada. Što više vježbate, to bolje
uspjevate da se opustite. Što se više opustite, to vaš Taiji postaje sve bolji.

Dakle… Probajte, uskoro ćete duboko u sebi znati o čemu govorim.

Na kraju, Taiji vam omogućava da upoznate nove svjetove, kao što su, između ostalog, borilačke vještine (povezane sa Taiji-om), kineska civilizacija, alternativna medicina, taoizam i meditacija.

Advertisements

4 Responses to O meni

 1. Borka says:

  Zdravo Dzone,

  Veoma sam zainteresovana za tai chi i prilicno skepticno ukucala u google thai chi+podgorica. Na moje veliko iznenadjenje naisla sam na informacije o vama i mogucnosti da se upoznam sa ovo drevnom vjestinom.
  Nadam se da ce se potraga za salom uskoro uspjesno zavrsiti. Molila bih vas da me informisete o pocetnickim kursevima kada budete imali blize informacije.

  Hvala 🙂
  Borka

 2. Zeljko says:

  Pozdrav Johne!
  Upravo sam Vam poslao i mejl, ali kad vidjeh ovaj skorasnji Borkin komentar, zelio sam i ovdje jos jednom da izrazim svoju zainteresovanost za tai chi.
  Dakle, do informacije o Vama sam dosao na isti nacin kao Borka, i zaista bi volio da uskoro pocnem sa praksom, naravno na pocetnickom nivou. Javite ako planirate uskoro da pocnete da vodite takav jedan kurs.

  Srdacan pozdrav,
  Zeljko

 3. Tijana says:

  Zdravo Johne,
  Interesuje me kada bih mogla da pocnem sa kursom Thai Chi-a.
  Naglasila bih da sam u cetvrtom mjesecu trudnoce i da mi je doktorica Uskokovic preporucila Vas kurs.
  Srdacan pozdrav.

  • John Rogers says:

   Dear Tijana,

   Izvinjavam se, da moram na engleskom da pisem. Puno razumijem, ali slabo govorim (i pisem). Ali naravno ako zelite, slobodan odgovorite na crnogorskom.

   Thank you for your enquiry and for your interest in Taiji Quan. I am delighted to hear that your doctor recommended moderate exercise during your pregnancy. In one of our groups, we have a participant who is five months pregnant.
   However, I need to add that last year, two of our students decided to stop practising upon advice of their doctor.
   It all goes to show that every pregnancy is different.
   For an interesting and balanced testimony on the practice of Taiji during pregnancy, go to:
   http://www.taichiunion.com/cont/tcpregnancy.html

   If you are free, you are very welcome to our ‘open day’ on Sunday 2 March (10:30 to 12:00) at the “Yoga Studio”, ulica Pete Proleterske 36/A (2nd floor).

   Very much looking forward to meeting you soon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s