Tai Chi filozofija u svakodnevnom životu

Autor: Brett Wagland, glavni instruktor na Tai Chi Akademiji (Australija)

Tai Chi zasniva se na principu Yin Yang. Ove dvije energije – negativna i pozitivna  – čine osnovu neprekidnog strujanja u univerzumu.  U Tai Chi vještini, ovaj princip uvijek se primjenjuje radi očuvanja ravnoteže i sklada.

U drevnim knjigama o Tai Chiju navodi se da je potrebno napraviti jasnu razliku između Yin i Yanga. Prije nego što napravimo korak, jedna noga je puna i to predstavlja Yang dok je druga prazna što predstavlja Yin. Samo vježbajući na taj način, možemo se kretati lagano i usporeno ne gubeći ravnotežu. Princip Yin Yang prisutan je i u svim pokretima Tai Chija. Uvijek postoji jedan dio tijela koji se ponaša kao protiv sila drugom dijelu tijela. Tai Chi pruža tijelu  istovremeno i opuštanje i aktivnost. To ima dvostruku svrhu koja se ogleda u istovremenom podizanju i jačanju naše energije.

Primjenjujući koncept Yin Yang u svakodnevnom životu naučićemo kako da uspostavimo ravnotežu između viška i nedostatka    Ovo će unijeti harmoniju i cjelokupnost u naše odnose i u svakodnevne aktivnosti. Lako je govoriti o Yin Yangu, ali nije lako ovaj princip primijeniti na svakodnevne životne situacije. Učenje kako da primijenimo  ovaj princip je poput vježbanja Tai Chija. Mi pokušavamo upotrijebiti samo onoliko snage ili energije koliko nam je potrebno da izvedemo određene pokrete. Ako upotrijebimo previše energije, postajemo ukočeni i kruti. Ako upotrijebimo premalo, postajemo previše slabi i savitljivi. U svakodnevnom životu, agresija i drskost čine nas krutim i tvrdoglavim. Pasivnost i pokornost čine nas slabim i strašljivim. Biti uravnotežen znači imati pozitivnu sliku o samom sebi, čvrstu ali ipak opuštenu i prilagodljivu, s toplim srcem.

Da bismo Yin Yang filozofiju mogli primijeniti na sve situacije, potrebno je da smo 100% prisutni u sadašnjem trenutku. Dakle, moramo biti svjesni onoga o čemu mislimo, govorimo i radimo. To podrazumijeva treniranje našeg uma da bude svjestan sebe i okuženja. Bez otvorenog uma nećemo uspjeti sagledati što se zapravo događa. Isto je i kad vježbamo Tai Chi – nedostatak koncentracije uticaće na kvalitet vježbanja.

Drugi važan koncept Yin Yanga je promjena. Sve se mijenja; ništa ne ostaje isto. Ukoliko se ne uspijemo nositi s promjenama, doživjećemo dosta stresnih situacija. Promjena može biti zastrašujuća, uzbudljiva ili izazovna. Biti sposoban/sposobna da odgovorimo na promjenu, znači prihvatanje i vjeru u sebe. Ukoliko nam sa samim sobom nije prijatno, veoma je teško osloboditi se i prihvatiti promjenu.

Tai Chi pokreti su poput kretnje vode. Ti pokreti predstavljaju dinamičan tok života. Jednom kad stvari prestanu da teku, one stagniraju, isto kao što dobro zdravlje zavisi od neprekidne cirkulacije krvi. Naučiti da se mijenjamo tokom života, znači imati dobar smisao za humor, znati da se našalimo na svoj račun kao i na situacije u kojima se nađemo. Takođe učimo da budemo srećni i zadovoljni bez obzira na okolnosti koje nas zadese. Jačina karaktera ogleda se u tome kako čovjek reaguje na određenu situaciju, bez obzira na to da li je povoljna za njega/nju ili ne.

Ovaj članak je preuzet uz dozvolu Tai Chi Akademije (Australija)

https://www.taichiacademy.com.au

Thank you Olja for another great translation!

Advertisements

About John Rogers

In short, I'm a Taiji Quan practitioner looking to generate interest in, and enthusiasm for Taiji in as many people as possible in Montenegro and neighbouring countries.
This entry was posted in Taiji. Bookmark the permalink.